Novinky
Načítavanie...
piatok 19. apríla 2019

Pletenie korbáča

piatok, apríla 19, 2019


Pletenie korbáča bolo v minulosti dôležitým úkonom pred Veľkonočným pondelkom. Túto zručnosť ovládali ako starí tak aj mladí šibači. Dnes už zvládne bez návodu upletenie korbáča len malé percento mladých šibačov, pretože väčšina uprednostní kúpu korbáča pred vlastnoručným upletením. Pletenie korbáča však nie je nič ťažké, možno vám pomôže aj náš textový a najmä videonávod.

Čo potrebujeme:
  • vŕbové prútiky

Náročnosť



Postup pri pletení korbáča:
  1. Pripravte si 9 vŕbových prútikov približne rovnakej hrúbky a dĺžky.
  2. 8 prútikov rozdeľte na dve časti po štyroch prútikoch.
  3. Približne 10 cm od hrubších koncov prichystaných ôsmich prútikov vložte priečne deviaty prútik, ktorý slúži na upletenie rukoväte.
  4. Zapleťte rukoväť omotaním deviateho prútika okolo zvyšných 8 až cca 1 cm od konca, kde zvyšok prútika zastrčíte do stredu medzi všetky prútiky.
  5. Teraz začína samotné pletenie korbáča, kedy si rozdeľte prútiky na dve časti po štyroch. Každú z týchto častí si v mysli rozdeľte na dve časti po dvoch. Chyťte jeden prútik na ľavej strane (prvý zľava), vložte ho medzi štyri prútiky na pravej strane (ktoré máte rozdelené na dva a dva - náš prútik je teraz tretí sprava) a spodom ho zaraďte naspäť k prútikom na ľavej strane, ale tentoraz nebude prvý zľava ako na začiatku, ale bude štvrtý zľava.
  6. Z pravej strany zoberte jeden prútik (posledný sprava), vložte ho medzi štyri prútiky naľavo (náš prútik je teraz tretí zľava) a spodom ho zaraďte napravo aby bol štvrtý sprava.
  7. Postupujte podľa bodov 5 a 6 až po koniec. Na konci urobte z pretŕčajúcich prútikov uzol. Ak nie sú prútiky dostatočné tenké a pružné na zauzlenie bez prasknutia, môžete ich jednoducho zviazať šnúrkoch a šnúrku prekryť farebnou mašľou.
Video

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 
Otvoriť pätu