Novinky
Načítavanie...
utorok 6. januára 2015

Vtáčia búdka z halúzok

utorok, januára 06, 2015
Milovníci vtákov sa isto potešia návodu na výrobu vtáčej búdky. Vymysleli sme si jednoduchú vtáčiu búdku zo zbytkov preglejky so sedlovou strechou pokrytou slamou. Po vonkajšom obvode sme ponalepovali tenké halúzky čím sme búdke dodali na prírodnom vzhľade. Už len dúfať, že sa do nej na jar nasťahujú vtáčiky a bude im dobre slúžiť. Ak si búdkou skrášlite strom na vlastnom dvore, spojíte príjemné s užitočným. 


Čo potrebujeme:

  • preglejku
  • drevené paličky
  • pílku
  • tavnú pištoľ
  • lepidlo
  • meter
  • gumolit
  • slamu
Náročnosť


Na preglejku si vyznačte rozmery jednotlivých častí búdky. Ak máte dostatočne dlhú preglejgu, odporúčame vyrezať celú stenu búdky naraz, jednotlivé strany si označiť, jemne narezať orezávatkom (neurezať úplne!) a zohnúť. Potom stačí k sebe priklincovať len jednu stranu. My sme mali menšie rozmery preglejky a vyrezali sme naskôr dve steny v jednom kuse, a potom ďalšie dve steny po jednom a všetko sme spojili tenkými klincami.


Z preglejky sme vyrezali steny vtáčej búdky...


... a spojili klincami vždy jeden klinec v hornej a jeden v dolnej časti.

Detail priklincovania preglejky. Dá sa použiť aj elegantnejší spôsob.

Strechu búdky vytvoríte z jedného kusa preglejky, ktorý v strede narežete a zohnete. Vchod pre vtákov sme si naznačili dnom pohára na bočnú stranu.  




 Teraz už len vyrezať, resp. vyvŕtať, ako kto chce.

Vyrežeme dieru pomocou vŕtačky. My sme použili frézovací vrták, ktorým sa ľahko vyrezáva z dreva ťahom do boku.

 Vyrezanú dieru upravíme pomocou orezávatka.

 Nasadíme strechu vytvorenú narezaním a zohnutím jednej preglejky napoly.


 Aby vtáčikom nezatekalo, pribijeme na strechu gumolit.


Teraz nás čaká najzdĺhavejšia časť výroby búdky a tou je lepenie paličiek.

Počkáme, kým prvá palička zaschne a môžeme pokračovať v rezaní a lepení ďalších paličiek. Pred výrobou tejto vtáčej búdky sme strávili asi hodinu hľadaním vhodných halúzok v lese. Teraz stačí len prikladať jednu halúzku k druhej a hľadať také, ktoré do seba ako-tak zapadajú.
My sme použili lepidlo na papier a drevo, ktoré halúzky dobre držalo na preglejke. Nevieme však čo sa stane z halúzkami počas tuhej zimy a dažďov. Vhodnejšia alternatíva je použiť polyuretánové lepidlo, ktoré vydrží aj mínusové teploty. 
Detail nalepených paličiek okolo vstupnej diery.
Halúzky vyberáme z krabice, orezávame a lepíme na búdku. Všimnite si, že otvor pod strechou sme nezakryli preglejkou, ale len halúzkami. Aspoň budú mať vtáky klimatizáciu.Dokončili sme prednú stranu a poslednú halúzku sme podopreli, lebo sa nám ju nechcelo pridŕžať.Bočná strana búdky je hotová.Zadná strana je hotová a posledná strana búdky tesne pred dokončením. Na gumolit sme pre lepší vzhľad nalepili s použitím tavnej pištole slamu.Tavnou pištoľou išlo nalepovanie slamy veľmi rýchlo.Prečnievajúcu slamu sme jednoducho odstrihli nožnicami. Slamu na streche môžete prelakovať lakom v spreji, aby bola pevnejšia a aby ju vtáky nepoužívali na stavbu hniezda. Trochu slamy môžete vložiť aj dovnútra búdky, i keď nemáme skúsenosť ako to vtáky prijmú. Ak ste nepoužili mrazuvzdorné lepidlo na lepenie drevených paličiek na 'fasáde', odporúčame paličky zaistiť tenkým drôtom po obvode búdky a búdka je pripravená na umiestnenie do prírody.







0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 
Otvoriť pätu